Hopp til innhold
Jubilerer i Omega 365 Areal

Jubilerer i Omega 365 Areal

– Jeg er av den oppfatningen at det er kunden som har rett. Det sier arkitektingeniør i Omega 365 Areal, Terje Lunde, som nå feirer 25 år i selskapet.

For litt over 25 år siden kom han til det som etter hvert ble Omega 365 Areal. Sammen med tidligere kollegaer i Berge Sag, var Terje Lunde med på å stifte Omega Ingeniør- og arkitekttjenester i 1997, som var selskapets første navn. Han hadde vært en del år i Ølens-bedriften Berge Sag, og tegnet både hus og hytter på 1980- og 1990-tallet. Sammen var de klare for å starte noe eget.

– Vi hadde noen vyer og fikk det oppe og gå, sier Terje.

Etter litt om og men har vi fått booket en avtale med en nølende jubilant. Etter å ha blitt uteksaminert som byggingeniør ved Stavanger tekniske skole, har Terje vært med på en reise som både formgiver og gründer. Teknisk tegning og arkitektur var hans store lidenskap fra dag én.

Og det som begynte med tre kollegaer og etter hvert en daglig leder, har nå blitt et konsulentselskap med team på 45 arkitekter, ingeniører og annen teknisk kompetanse. Etter mange år i faget, har han fra 1980 tegnet flere hundre bygg i regionen.

Fokus på andre

Men hva han tenker om å ha bidratt til å bygge en suksessbedrift, er Terje ikke så interessert i å snakke om, og vifter bort spørsmål med enstavelsesord. Han trives mye bedre bak kameraet enn foran. Og han vil ha minst mulig spotlight på seg selv, og mest mulig på andre. Derfor bruker Terje hver sjanse til å skryte av gode kollegaer, familie, kunder og samarbeidspartnere. Og kantina. Det kommer vi tilbake til.

Terje bruker hver sjanse til å skryte av gode kollegaer, familie, kunder og samarbeidspartnere. Og kantina.

Terje tegner med andre ord ikke bygg for å vise seg frem, men for å skape noe funksjonelt for andre, hvor man prioriterer behov sammen med kunden.

– Bygg skal være tjenlige for de som byggene er tegnet for, at de fungerer slik man har sett for seg, sier Terje.

– Jeg er av den oppfatningen at det er kunden som stort sett har rett, og prøver hele tiden å tekkes kunden.

– Hva er det mest interessante prosjektet du har jobbet med?

– Dette bygget her har vært ganske interessant, sier Terje, og peker i taket.

Han har vært med på alle byggetrinn og utbygginger for hovedkontorbygget til Omega 365 i Ølensvåg i løpet av de siste 25 årene.

– Det begynte med to brakker som kom på en lekter første gangen. De ble bygget sammen, og så byget mot nord, og deretter sør.

– Siste fase er vinterhagen utenfor kantina, forklarer Terje.

– Hva er det mest spennende med å tegne bygg?

– Om det fungerer, og hvordan man finner fram til den rette planløsningen sammen med kunden.

– Hva er det viktigste for deg når du tegner?

– At kunden er noenlunde fornøyd.

Akkurat. Men når Terje snakker om andre, blir han mye mer snakkesalig. Som 67-åring kunne han nemlig ha pensjonert seg. Det har han ikke tenkt å gjøre på en stund. Han trives altfor godt med hverdagene i Omega 365 Areal. Han sykler hjemmefra i sekstiden, og er dermed stort sett først på kontoret. Deretter oppdaterer han seg på nyheter, før arbeidsdagen starter i sjutiden, hvor mesteparten av tiden går til tegning og prosjektering. Den frilufts- og båtinteresserte arkitektingeniøren holder seg i form med ulike typer mosjon. Eller som administrasjonsleder i Omega 365 Areal formulerer det:

– Jeg får ingen treff på egenmelding på han.

Selv skryter Terje av det sosiale miljøet.

– Det gjør mye. Dessuten gjør kantinen at jeg trives godt. Etter at kantinesjef Berit Vågen overtok ansvaret, høynet det kvaliteten betraktelig, sier Terje.

Dessuten er det kort vei fra kontoret til båten. Som leder av Kystlaget Romsa, er han med og vedlikeholder både eldre fartøy og naust. Hans egen båt ligger rett utenfor kontoret. Terje går rett ut til båtplassen gjennom døren fra kontoret sitt.

Gode kollegaer

Sogelag, fotointeresse, hytteliv og friluftsliv gjør at han kaller seg kortreist, en «himføing», som han sier.

– Du må skrive, sier han.

– At jeg alltid har vært godt fornøyd med arbeidskollegaer. Jeg er av natur nokså bakoverlent, og trenger framoverlente kollegaer rundt meg. Jeg vil takke dem, for det har vært et eventyr, sier Terje.

Da snakker han ikke bare Omega 365 Areal, men om hele konsernet. Han skryter også av brødrene sine, medgründerne Tor Erling og Sigmund Lunde, sistnevnte særlig kjent for mange i rollen som styreleder.

– De har vært med og skapt mange arbeidsplasser, sier han.

– Takket være brødrene, medarbeidere og gode kollegaer...

– Du har satt ditt preg på det, du også?

– Jaaa, joda.

– Du er ikke den som skryter mest av deg selv?

– Det kan hende.