Hopp til innhold
Sikrer kirkebygg med gass

Sikrer kirkebygg med gass

Stødle kyrkje er en av to middelalder-kirker i landet som bruker gass som brannslokkingsmiddel. Omega 365 Areal har ledet arbeidet med å få systemet på plass.

Ved bruk av riktig slokkegass kan en oppnå en brannbeskyttelse som er trygg for brukerne, siden anlegget kan løses ut raskt selv om det fremdeles oppholder seg folk i bygget, i tillegg til at det er en renslig slokkemetode som ikke gir fysiske skader på bygningen. Den andre kirken som nytter metodene er Honningsvåg kirke i Nordkapp menighet.

Trygg slokke-metode

 – Det er en kombinasjon av lang avstand til vannkilde og ønske om å verne vegg - og rekkverk-dekorasjoner som gjerne er malte inne i kirkebygget som har vært utslagsgivende for å velge slokkegass i Stødle kyrkje. Systemløsningen, som har navnet Inergen er ikke ny, det er også en del bedrifter i industri, skipsfart og på offshoreinstallasjoner som bruker den, sier prosjektleder i Omega 365 Areal, Leiv Anfin Drange.

Planen er å ha en flaskebank med slokkegass i bårehuset, og for å føre rør frem til kirka trenger en å grave en 4-5 meter lang, grunn grøft mellom bårehuset og kirken, forteller Drange.

Vurderte flere slokkesystem

Prosjektet venter nå på siste godkjenninger fra Riksantikvaren og Fylkeskonservatoren. Nylig ble det på grunn av koronarestriksjonene gjennomført en digital befaring i kirka.

 – Vi har bidratt med utarbeiding av tilbudsgrunnlag for slokkesystemet, og som byggherrerens representant. Det var et poeng fra Riksantikvaren sin side at vi åpnet for alle typer slokkesystem. Det kom inn tre tilbud, ett på vanntåke, ett på sprinkleanlegg og ett på slokkegass som altså ble valgt til slutt.

Stødle kyrkje er en langkirke fra 1160 i Etne kommune. Byggverket er i stein og tre, og den har 245 plasser.